Home
RISC OS
USB
ConfiX
Serial
Tracer
AltKeys
Contact
Links
Crypto
Enigma-E
MediX
Logo (click for homepage)
Welke fonts kan ik gebruiken voor RISC OS
Om een font (lettertype) te kunnen gebruiken op een RISC OS computer, dient deze te worden omgezet naar Acorn Font Formaat. In principe is het mogelijk om fonts van een ander besturingssysteem om te zetten naar RISC OS, maar er zijn enkele voorwaarden aan verbonden.

Fonts voor RISC OS moeten altijd uit zgn. outlines bestaan. Een outline is een wiskundige voorstelling van de letters (soms ook wel vector genoemd). Bij het afbeelden van letters op het beeldscherm, rekent RISC OS real-time een bitmap uitvoering van die letters uit, waarbij de leesbaarheid aanzienlijk wordt verbeterd door het toepassen van anti-aliasing. RISC OS maakt gebruik van de ISO Latin 1 standaard, waardoor alle gangbare tekens kunnen worden afgebeeld (gebruik van andere talen optioneel mogelijk).

Bestaande lettertypen voor Apple computers bijvoorbeeld, zijn vaak leverbaar in Adobe Type 1 formaat en bestaan daarom uit outlines. Vaak worden ook de zgn. scherm fonts meegeleverd. Dit zijn bitmap uitvoeringen van dezelfde letters die alleen worden gebruikt voor de afbeelding op het beeldscherm. Voor RISC OS hebben we deze bitmaps niet nodig. RISC OS fonts kunnen op de volgende manieren worden verkregen.
 
 • RISC OS Fonts
  Er zijn ongeveer 8 verschillende RISC OS Font formaten, maar deze kunnen vrijwel allemaal worden gebruikt op de huidige generatie RISC OS computers. Op diverse plaatsen zijn fonts in RISC OS formaat direct verkrijgbaar, zowel gratis als commerciëel. Zie tevens de links onder aan deze pagina.
 • Adobe Type 1
  Dit is het op één na meest gebruikte formaat fonts. Het levert tevens de beste kwaliteit fonts en wordt daarom ook voor professionele toepassingen gebruikt voor bijv. PostScript printers en fotozetters. Het is tevens het belangrijkste formaat dat wordt gebruikt voor de Apple Mac.
 • TrueType
  Ofschoon dit formaat niet de allerbeste kwaliteit levert, is het wel het meest gebruikt, voornamelijk vanwege het feit dat het onder Windows zeer populair is.

Software
 • !FontEd 0.32 
  Dit is de standaard font editor zoals deze oorspronkelijk door Acorn werd geleverd. Het programma is niet meer up-to-date, maar is wel aangepast voor gebruik op een StrongARM machine (zie onder Download). Professionele gebruikers wordt aangeraden het pakket FontFiend aan te schaffen (zie onder).
 • Font Designers Toolkit 
  Een verzameling van losse programma's (van iSV) die gebruikt kunnen worden voor het aanpassen en repareren van betaande fonts. De toolkit bevat bovendien een aangepaste versie van !FontEd.
 • !D2Font
  Dit is een eenvoudig programma van David Pilling dat het mogelijk maakt om zelf getekende letters (via bijv. Draw) samen te voegen tot een font. Beschikt u over een compleet font op papier, of wilt u bijvoorbeeld uw eigen handschrift omvormen tot een RISC OS font, dan is dit het meest geschikte programma hiervoor.
 • Tracer Professional
  Met dit programma kunnen bitmap afbeeldingen (bijvoorbeeld gescande letters) worden omgezet naar Draw formaat, zodat ze verder bewerkt kunnen worden. Letters die op deze manier zijn verkregen, kunnen via !D2Font worden samengevoegd tot een font.
 • !Trace
  Een eenvoudige bitmap tracer van David Pilling die geleverd wordt met Draw-to-Font (!D2Font, zie boven). Geschikt voor bijvoorbeeld ingescande fonts, doch met minder goede resultaten als Tracer Professional.
 • !T1ToFont 
  Dit is een eenvoudig programma waarmee lettertypen in Adobe Type 1 formaat kunnen worden omgezet naar RISC OS formaat. Het is een gratis programma wat door Acorn bij elke RISC OS computer wordt meegeleverd. Meestal bevindt het programma zich in de Utilities directory. De mogelijkheden van het programma zijn beperkt en helaas kunnen niet alle Adobe Type 1 fonts worden omgezet.
 • TrueType Translater
  Dit programma maakt de vele (vaak gratis) lettertypen in TrueType formaat in enkele seconden geschikt voor uw RISC OS computer. Dit programma mag niet ontbreken in de serieuze DTP studio.
 • Type 1 Translator 
  Dit is een nieuw programma, wederom van EFF, dat het mogelijk maakt om alle Adobe Type 1 fonts geschikt te maken voor RISC OS. Zeer uitgebreide mogelijkheden en instellingen zorgen ervoor dat de maximale kwaliteit behouden blijft. Een aanrader.
 • Dr. Fonty
  Een zeer goed programma voor het zelf aanmaken en bewerken van lettertypen. Zeer veel functies en goede resultaten (zie ook FontFiend).
 • FontFiend
  FontFiend is de professionele uitvoering van Dr. Fonty. Een must voor iedereen die zelf fonts wil aanmaken of bewerken. Tevens zeer geschikt voor het repareren van 'defecte' PostScript fonts en fonts die foutmeldingen geven bij het printen.

Download
  !FontEd 0.32 (145kb ZIP) (146KB ZIP file)
  Dit is de standaard font editor zoals deze oorspronkelijk door Acorn werd geleverd. Het programma is niet meer up-to-date, maar is wel aangepast voor gebruik op een StrongARM machine. Professionele gebruikers wordt aangeraden het pakket FontFiend aan te schaffen (zie boven).
Links
 • Euro fonts en symbolen 
 • PTT KIX font voor RISC OS 
 • Meer dan 3000 gratis RISC OS fonts 
  Een zeer goede en snelle site met méér dan 3000 kwaliteitsfonts voor RISC OS. Alle fonts worden getoond d.m.v. thumnails, zodat u zelf een keuze kunt maken voordat u de lettertypen gaat downloaden. De meeste fonts zijn voorzien van het Euro-teken, maar dit zit in de meeste gevallen niet op de juiste plaats. Zie tevens onze Euro pagina.
 • EFF (Electronic Font Foundry)
  Dit is een commerciële site waar vrijwel alle lettertypen verkrijgbaar zijn voor Acorn, Mac of PC. Ook kunnen lettertypen worden geleverd voor andere talen (bijv. Russisch of Hebreews). Alle fonts zijn, waar nodig, voorzien van het Euro-teken. Tevens de homepage voor programma's als !effTTT (TrueType Translator) en !effT1T (Adobe T1 Translator).
 • iSV Products
  Nog een commerciële site met veel fonts en tools. Tevens de homepage voor programma's als FontFiend, EasyFont, DrFonty, en DrawWorks Millenium.
 • AltKeys 
  Een door ons zelf ontwikkelde (gratis) software module die het invoeren van bijzondere letters en tekens veel eenvoudiger maakt. Door de Alt toets te gebruiken in combinatie met twee letters of tekens, kan vrijwel elk ander teken worden bereikt.
 • ISO Latin 1 Standaard
  Een beschrijving van alle bijzondere tekens in de ISO Latin 1 standaard compleet met de officiële benamingen voor PostScript en HTML.

Any links shown in red are currently unavailable. X-Ample Technology BV.
Last changed: Tuesday, 25 June 2002 - 00:10 CET.
Click for homepage