Home
RISC OS
USB
ConfiX
Serial
Tracer
AltKeys
Contact
Links
Crypto
Enigma-E
MediX
Logo (click for homepage)
Professioneel DTP pakket voor RISC OS
Ovation Pro is op dit moment het meest complete en best ondersteunde DTP pakket voor RISC OS. Als vervolg op het populaire Ovation werd enkele jaren geleden Ovation Pro uitgebracht met zeer veel professionele functies voor de serieuze DTP-er en graficus. Ovation Pro wordt actief ondersteund door de makers en er verschijnen zeer regelmatig updates van het pakket. Tevens is er een actieve mailinglist waarop gebruikers hun ervaringen uitwisselen.
Ovation Pro, of OPro (zoals het vaak wordt genoemd) is een krachtig DTP pakket met zeer veel mogelijkheden. Desondanks past het op slechts enkele diskettes en kunt u het in enkele minuten installeren. Verder is OPro voorzien van een krachtige script-taal waarmee een handige gebruiker de functionaliteit sterk kan uitbreiden. De menu's, de knoppenbalk, enz. kunt u zelf geheel aanpassen aan uw eigen wensen. Bent u bijvoorbeeld gewend om met Impression te werken, dan kiest u eenvoudig voor de Impression Macro en alle functietoetsen werken precies zoals u dat gewend was. Verderop in deze pagina vindt u een overzicht van de meeste plug-in's die (meestal gratis) via Internet verkrijgbaar zijn.
Contents of this page


Deze pagina is nog niet gereed.
Algemeen
Ovation Pro is een zeer krachtig, maar toch overzichtelijk programma dat geschikt is voorzowel professionele documentopmaak als 'eenvoudig tikwerk'. Of u nu een brief van één pagina moet schrijven, of een handleiding van vele honderden pagina's; Ovation Pro is hiervoor het juiste gereedschap. Het is voorzien van een duidelijke (Engelstalige) handleiding en 'bubble-help'.

Toolbox
Zoals gebruikelijk in de meeste DTP programma's, wordt gebruik gemaakt van frames en objecten. Een object is bijvoorbeeld een tekst of een tekening en een frame is een denkbeeldige rechthoek waarin zich zo'n object bevindt. Standaard frames zijn als regel rechthoekig, maar in Ovation kunnen frames uit elke willekeurige vorm zijn opgebouwd.
Via de gereedschapbalk (toolbox) kunt u de soort bewerking kiezen. Frames kunnen worden aangemaakt (als rechthoek of willekeurige vorm), geroteerd en aan elkaar worden gekoppeld. Daarnaast is het mogelijk om eenvoudige lijnen en figuren direct in de pagina te tekenen.

Info palette
Onder in beeld bevindt zich een informatiebalk (Info palette) die, afhankelijk van het gekozen gereedschap of object, de gekozen instellingen laat zien. Tevens kunnen de meeste van deze instellingen direct in de Info palette worden gewijzigd.
In het bovenstaande voorbeeld ziet u de Info palette van een tekst-frame. Lettertype, afmetingen, uitlijning en gewicht kunnen eenvoudig worden ingesteld.

Button bar
Aan de bovenzijde van het Ovation Pro venster bevindt zich de knoppenbalk (button bar). In deze balk vindt u knoppen voor de meest gebruikte functies uit de menu's. De volgorde en indeling van de balk kunt u geheel naar eigen wens aanpassen. Bovendien is het mogelijk om 2 of 3 rijen knoppen te gebruiken, zodat u over meerdere functies tegelijkertijd kunt beschikken. Ook is het mogelijk om zelf knoppen toe te voegen, bijvoorbeeld voor een zelf gebouwde macro-functie.
Undo/Redo
In de bovenstaande knoppenbalk zijn duidelijk de 2 gebogen pijlen te zien (blauw en rood). Dit zijn de knoppen voor undo/redo (herstel/opnieuw) waarmee u alle stappen, vanaf de laaste bewaar-opdracht, ongedaan kunt maken. Indien gewenst kunt u de 'undo-buffer' zelfs bewaren in het document, zodat u later nog steeds oude bewerkingen ongedaan kunt maken.
 
Professioneel drukwerk
Speciaal voor de professionele DTP-er is Ovation Pro voorzien van zeer uitgebreide mogelijkheden om de PostScript uitvoer te beïnvloeden. Zo is het mogelijk om de kleuren in te stellen als RGB, CMYK of HSV kleur en kan tevens worden gekozen uit full-colour kleuren en steunkleuren.

Bij de uitvoer (bijvoorbeeld naar film) kunt u aangeven welke combinatie van hoofd- en steunkleuren u wilt gebruiken, welk type PostScript raster, de grofheid van het raster en de hoek ervan. Voor een aantal eenvoudige lay-out's is een inslagschema reeds aanwezig (bijvoorbeeld A5 boekje). Via de ingebouwde script-taal (zie onder) kunt u zelf uw eigen inslagschema's toevoegen.
 
Applets (plug-in's)
Eén van de meest krachtige functies van Ovation is het gebruik van Applet's. Een applet is eigenlijk een soort plug-in waarmee de functionaliteit van de software kan worden uitgebreid. Het voordeel van applet's is dat ze niet allemaal door dezelfde programmeur hoeven worden gemaakt, zodat ook anderen naar wens eigen applet's kunnen ontwikkelen en toevoegen. Enkele tientallen applet's zijn in de afgelopen jaren op deze manier toegevoegd en de meeste hiervan zijn zelfs helemaal gratis! Via de onderstaande links kunt u via Internet snel en eenvoudige deze applet's raadplegen en eventueel ophalen.
 
Impression loader
Nog in ontwikkeling
Diverse applets worden meegeleverd om andere bestandsformaten te kunnen importeren in Ovation Pro. De filters zijn bedoeld om de uitwisselbaarheid met andere systemen te vergroten. Het RTF formaat bijvoorbeeld, kan worden gebruikt om teksten in te lezen op een platform-onafhankelijke manier. Vrijwel alle tekstverwerkers en DTP programma's (Quark, Word, WordPerfect, etc.) kunnen exporteren in RTF formaat, waarbij zelfs de speciale tekens en accenten voor u worden omgezet (Dit geldt niet voor afbeeldingen). De standaard filters zijn:
  • TransDDF, Een loader voor DDF files (document description format)
  • TransFSI, Hiermee kunnen grafische afbeeldingen via !ChangeFSI worden ingeladen
  • TransPCD, Voor het inlezen van PhotoCD afbeeldingen
  • TransRTF, Een loader voor de enige echte standaard: RTF (rich text format)
Daarnaast kunt u via Internet enkele extra filters ophalen, zoals:
  • TransImp, Een loader voor Impression files.
New
   Over Impression Publisher
In het verleden werd binnen de RISC OS wereld veelvuldig gebruik gemaakt van Impression (Publisher) als DTP pakket. Ofschoon dit een zeer goed pakket is, blijft het op dit moment steken wegens het ontbreken van nieuwe ontwikkelingen. Omdat Ovation Pro actief wordt ondersteund en steeds verder wordt ontwikkeld, is dit een goed alternatief hiervoor. Echter, veel professionele gebruikers beschikken over tientallen (vaak grote) bestanden die dagelijks gebruikt worden, waardoor de overstap bemoeilijkt wordt. De Impression loader maakt het eindelijk mogelijk om complete Publisher bestanden in te lezen en te bewerken. Hiermee kunt u eindelijk de definitieve overstap naar Ovation maken.
Script taal
Ovation Pro is voorzien van een zeer krachtige script-taal waarmee de functionaliteit naar wens kan worden uitgebreid. De script-taal is gebaseerd op de programmeertaal C en kan worden gebruikt om functies toe te voegen aan knoppen, menu's, RISC OS, Applets, etc. Via de script-taal is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de PostScript uitvoer van uw documenten te beïnvloeden, zodat u zelf een inslagschema kunt samenstellen. Uitvoerige documentatie is beschikbaar voor wie zelf aan de slag wil met de script-taal. Via de onderstaande links kunt u diverse Applet's en andere uitbreidingen downloaden die op deze manier door de makers van Ovation en door gebruikers zijn samengesteld.
Nederlandstalige versie
NL
   Op dit moment is nog géén Nederlandstalige versie van Ovation verkrijgbaar. Bij voldoende belangstelling wordt echter wel overwogen om deze te ontwikkelen. Bent u geïnteresseerd, stuur ons dan even een email.
 
Interessante links

Any links shown in red are currently unavailable. X-Ample Technology BV.
Last changed: Tuesday, 25 June 2002 - 00:07 CET.
Click for homepage